Jod krystaliczny 50g
Jod krystaliczny 50g
Nazwa: Jod krystaliczny
Synonimy: iodum, iodine
Gatunek: Czysty
Czystość: czda
Wzór chemiczny: I
Zastosowanie jodu:
- produkcja barwników,
- w fotografii,
- składnik płynu Lugola,
- wykrywanie skrobi w analizie chemicznej (próba jodowa),
- pary jodu służą do wywoływania płytek do chromatografii cienkowarstwowej,
- w efektownych doświadczeniach chemicznych.
Jod jest słabo rozpuszczalny w wodzie, a znacznie lepiej w wodnym roztworze jodku potasu (płyn Lugola), alkoholach, chloroformie oraz innych rozpuszczalnikach organicznych.
Jak zrobić płyn Lugola o stężeniu około 5%?
Potrzebne substancje (na 100ml płynu):
- jodek potasu - 10 g (kolor biały),
- jod krystaliczny - 5 g (kolor czarny - barwi wodę na ciemny kolor oraz nadaje charakterystyczny smak)
- woda destylowana (lub demineralizowana) - dostępna w hipermarketach oraz na stacjach paliw - 100ml/g
Przygotowanie:
do pojemnika z pokrywką wlać 100 ml wody destylowanej, dosypać 10 g jodku potasu (białego), całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawić na 60 minut. Po tym czasie dodać 5 g jodu krystalicznego (czarnego), intensywnie wymieszać i pozostawić na około 12 godzin.