Maślan DUO 700 mg
suplement diety
225 mg kwasu masłowego
Dojelitowe uwalnianie
100 kapsułek



Powierz swoje jelita MAŚLANOWI DUO
maślan nowej generacji o przedłużonym i kontrolowanym uwalnianiu

PODWÓJNE DZIAŁANIE
|
Składniki |
1 kapsułka |
2 kapsułki ( porcja dzienna) |
|
Maślan sodu w tym kwas masłowy |
350 mg 100 mg |
700 mg 200 mg |
|
Maślan wapnia w tym kwas masłowy |
350 mg 125 mg |
700 mg 250 mg |
Opatentowana technologia microPEARLS™ zapewniająca kontrolowane uwalnianie
w przewodzie pokarmowym.
Składniki: sól sodowa kwasu masłowego w postaci mikrokapsułek dojelitowych, otoczka mikrokapsułek (kwas stearynowy roślinny), sól wapniowa kwasu masłowego, matryca: certyfikowany całkowicie uwodorniony olej palmowy bez izomerów trans, lecytyna rzepakowa, substancja zagęszczająca: skrobia kukurydziana, otoczka kapsułki: substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza
Zalecana porcja spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.
Zawartość: 100 kapsułek
ROLA KWASU MASŁOWEGO W ORGANIZMIE:
-Główne źródło energii dla zdrowych komórek okrężnicy
-Wspiera strukturę, funkcję i integralność bariery jelitowej
-Wspiera i reguluje ekspresję genów na poziomie komórkowym i DNA
-Wspiera środowisko przewodu pokarmowego
Dlaczego Maślan DUO Aliness ?
-Jest mikrokapsułkowanym źródłem kwasu masłowego produkowanym przy użyciu
autorskiej metody procesu natryskowego na warstwę matrycową
-Opatentowana technologia MicroPEARLS™ pozwala na trwałe i kontrolowane uwalnianie kwasu masłowego w CAŁYM przewodzie pokarmowym
-Maślan wapnia nie wymaga enzymatycznego uwalniania (lipazy)
-Maślan wapnia zawiera ok 7% wapnia (ok 25 mg jonów wapnia w 1 kapsułce)
-Peletki matrycowe o niskim zapachu kwasu masłowego
-Mikrokapsułkowny maślan sodu
-Maślan sodu bez utwardzonego oleju palmowego
Jedyny maślan wapnia na rynku przebadany klinicznie u zdrowych osób, w tym głównie kobiety, w ramach którego udowodniono korzyści dla przewodu pokarmowego (dane subiektywne) oraz w zakresie wskaźników metabolicznych (dane obiektywne).
Wyniki potwierdzają dotychczasowe dane naukowe wskazujące, że maślan wpływa korzystnie zarówno na przewód pokarmowy, jak i aspekty pozajelitowe.*
Unikalny na rynku suplement diety MAŚLAN DUO pozwalający wzbogacić dietę w kwas masłowy dzięki połączeniu maślanu wapnia oraz maślanu sodu.
Maślan wapnia jest mniej rozpuszczalny w roztworach wodnych niż maślan sodu co w połączeniu z opatentowaną technologią otoczkowania i zawieszania w specjalnej matrycy sprawia, że jego uwalnianie jest dłuższe w pasażu jelitowym i bardziej kontrolowane (dociera do właściwego miejsca w układzie pokarmowym) i uwalnia się stopniowo w całym pasażu jelit.
Natomiast zastosowanie technologii mikrokapsułek w maślanie sodu, zabezpiecza przed całkowitym uwolnieniem kwasu masłowego w górnym odcinku przewodu pokarmowego i pozwala na dostarczenie go do jelita cienkiego i grubego. Mikrokapsułka przechodzi z treścią pokarmową do jelita cienkiego i dalej do grubego, gdzie uwalniane są kolejne ilości maślanu sodu. Skład mikrokapsułki jest tak dobrany, aby proces uwalniania maślanu sodu odbywał się na całej długości jelita cienkiego i grubego.

Kwas masłowy jest jednym z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA - short chain fatty acids) fizjologicznie produkowanych w jelitach w procesie fermentacji błonnika, badania nad występowaniem i rolą SCFA w układzie pokarmowym trwają od ponad 40 lat.
Największy (~ 80%) udział w SCFA obecnych w układzie pokarmowym człowieka mają 3 rodzaje kwasów: octowy, propionowy i masłowy występujące w dość stałych proporcjach: 60:25:15.

Udział kwasu masłowego jest najmniejszy, ale stanowi on główne źródło energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego) oraz stymuluje ich wzrost i różnicowanie. Octan i propionian są metabolizowane w dalszej kolejności – po wykorzystaniu maślanu.
Unikalna opatentowana technologia produkcji microPEARLS™ zapewnia efekt przedłużonego i kontrolowanego uwalniania kwasu masłowego w przewodzie pokarmowym. W porównaniu z nieotoczkowanym maślanem wapnia, Butishield jest znacznie bardziej odporny na rozkład w niższym pH początkowych odcinków układu pokarmowego a tym samym większa jego część dociera do jelita grubego gdzie jest najbardziej potrzebny.
Oprócz „celowanego” miejsca uwalniania w przewodzie pokarmowym, technologia produkcji Maślanu Wapnia ButiShield™ pozwala na uzyskanie bardziej akceptowalnych cech organoleptycznych (głównie zapachu) niż typowy maślan sodu.
Maślan sodu w produkcie Maślan DUO marki Aliness jako jedyny produkt na rynku do procesu otoczkowania substancji czynnej używa kwasu stearynowego, a nie utwardzonego oleju palmowego. Kwas stearynowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, który ze względu na swoją specyfikę nie może być już poddany reakcji uwodornienia/utwardzenia, gdyż jest kwasem nasyconym.
Kwas stearynowy otoczki jest pochodzenia roślinnego i jest całkowicie naturalny.
*Pierwsze Badanie kliniczne wykonane na maślanie wapnia ButiShield™.
Badanie Kliniczne: Wpływ maślanu wapnia na wyniki związane ze zdrowiem jelit u zdrowych dorosłych (badanie prowadzone metodą otwartej próby).
Badacz: Biofortis Research (Addison, IL)
Cel: Zbadanie wpływu suplementu diety zawierającego mikrokapsułkowany maślan wapnia (ButiShield) na parametry dotyczące zdrowia przewodu pokarmowego u zdrowych osób dorosłych.
Metodyka: Badanie kliniczne z udziałem ludzi bez grupy kontrolnej
Czas trwania: 42 dni
Poniżej kilka parametrów powyższego badania:





ButiShieldTM i microPEARLS™ są znakami towarowym Kemin Industries, Inc.

Producent:
Medicaline Sp. z o.o.
Ostrówiec 150
05-480 Karczew
