Astaksantyna - 60 kaps, Aliness

Astaksantyna - 60 kaps, Aliness

70,00 zł
Brutto

Naturalna Astaksantyna Nat Axtin 8mg x 60 caps

Ilość

Nat-Axtin™ Astaksantyna 8mg

suplement diety

 

NOWA FORMUŁA VEGE

 

Astaksantyna-8 mg
60 miękkich kapsułek VEGE

  

 

 

 

Najwyższej jakości, naturalna astaksantyna w opatentowanej postaci NatAxtin™ pozyskiwana z mikroalg Haematococcus pluvialis uprawianych w nieskażonym i słonecznym otoczeniu pustyni Atacama

 

Składniki

1 kapsułka

Astaksantyna

 

8 mg

 

 

Składniki: naturalna astaksantyna z alg Haematococcus Pluvialis NatAxtin™, substancja wypełniająca: oliwa z oliwek, olej MCT 60/40 z kokosa, mieszanina tokoferoli, składniki otoczki: skrobia z grochu, glicerol (substancja utrzymująca wilgoć).

 

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka w trakcie posiłku. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

 

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

 

Zawartość opakowania: 60 kapsułek VEGE

 

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

 

Powracamy z nową, udoskonaloną formułą! Teraz naturalna astaksantyna NatAxtin™ dostępna w formie miękkich kapsułek ze skrobi grochu, odpowiednich dla wegetarian i wegan!

 

Astaksantyna uznawana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jej właściwości przeciwutleniające są 6000 razy silniejsze od witaminy C. Tak silne właściwości antyoksydacyjne zawdzięcza unikalnej strukturze cząsteczki, złożonej aż z 13 sprzężonych podwójnych wiązań i grup ketonowych. Dzięki posiadaniu zarówno hydrofilowych jak i hydrofobowych obszarów, cząsteczka astaksantyny z łatwością pokonuje dwuwarstwę błony komórkowej i skutecznie chroni komórki przed steresem oksydacyjym.

 

 

Czym jest NatAxtin?

NatAxtin to naturalna oleożywica, zawierająca 10% astaksantyny, będąca efektem intensywnych badań oraz inwestycji w budowę i rozwój farm algowych zlokalizowanych na obszarze południowoamerykańskiej pustyni Atacama, gdzie uprawiane są algi Haematococcus pluvialis, będące źródłem naturalnej astaksantyny. Rezultatem tych działań jest zastrzeżona technologia uprawy w zamkniętych i otwartych fotobioreaktorach, oparta na wysokim poziomie czystości i aseptyki. Lokalizacja farm, z dala od rolniczych oraz zaludnionych obszarów, gwarantuje bezpieczną uprawę alg, pozbawionych wszelkich zanieczyszczeń.

Jak wygląda uprawa alg Haematococcus pluvialis?

Do przygotowania podłoża uprawowego używana jest krystalicznie czysta woda z pasma górskiego Andów, poddawana starannemu procesowi sterylizacji, a niemodyfikowane genetycznie mikroalgi Haematococcus pluvialis zaszczepia się na sterylnej pożywce hodowlanej, w zamkniętych fotobioreaktorach, gdzie algi są uprawiane w pierwszym etapie wzrostu. Dzięki zachowaniu takich środków ostrożności w pierwszej fazie rozwoju alg, zagrożenie zanieczyszczenia uprawy mikroorganizmami zostaje ograniczone do minimum, gwarantując jednocześnie najwyższej jakości produkt końcowy - astaksantynę NatAxtin™.

Ostatni etap uprawy odbywa się w otwartych stawach, w których algi Haematococcus pluvialis rosną w sposób odwzorowujący ich naturalne środowisko.

Jak wygląda ekstrakcja astaksantyny NatAxtin™?

Zebrane mikroalgi są mielone i suszone próżniowo w niskiej temperaturze, zachowując oryginalne właściwości. Prowadzi to do uzyskania proszku o bardzo wysokiej biodostępności. Uzyskany proszek poddawany jest ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym, w wyniku czego uzyskuje się ultra czystą oleożywicę NatAxtin™ zawierającą 10% astaksantyny, wolną od pozostałości szkodliwych rozpuszczalników. Proces odbywa się zgodnie ze standardem Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP).

Astaksantyna – naturalna vs syntetyczna

Szacuje się, że około 95% dostępnej na rynku astaksantyny, to sztuczna astaksantyna, otrzymywana na drodze syntezy chemicznej.1) Powodem jest znacznie niższy koszt syntezy chemicznej tego związku w porównaniu z pozyskiwaniem go z naturalnych źródeł, takich jak uprawa alg Haematococcus pluvialis.

Chociaż syntetyczna astaksantyna ma taki sam wzór chemiczny jak naturalna, obie formy różnią się w znacznym stopniu. Naturalna astaksantyna, ekstrahowana z mikroalg Haematococcus pluvialis, zawiera nie tylko astaksantynę, ale również cały kompleks substancji wchodzących w skład glonów, zapewniających im przetrwanie. Kompleks ten składa się w około 85% z astaksantyny, ale oprócz tego w jego skład wchodzą jeszcze inne wartościowe związki takie jak luteina, β-karoten czy kantaksantyna. Współistniejące substancje działają synergicznie, aby wzmocnić działanie astaksantyny, dzięki czemu naturalna astaksantyna jest znacznie skuteczniejszym przeciwutleniaczem niż astaksantyna syntetyczna. Występowanie astaksantyny w jej naturalnej matrycy poprawia ponadto jej stabilność w stosunku do syntetycznego odpowiednika.

Chociaż syntetyczna astaksantyna ma taki sam wzór chemiczny jak naturalna, obie formy różnią się w znacznym stopniu. Naturalna astaksantyna, ekstrahowana z mikroalg Haematococcus pluvialis, zawiera nie tylko astaksantynę, ale również cały kompleks substancji wchodzących w skład glonów, zapewniających im przetrwanie. Kompleks ten składa się w około 85% z astaksantyny, ale oprócz tego w jego skład wchodzą jeszcze inne wartościowe związki takie jak luteina, β-karoten czy kantaksantyna. Współistniejące substancje działają synergicznie, aby wzmocnić działanie astaksantyny, dzięki czemu naturalna astaksantyna jest znacznie skuteczniejszym przeciwutleniaczem niż astaksantyna syntetyczna. Występowanie astaksantyny w jej naturalnej matrycy poprawia ponadto jej stabilność w stosunku do syntetycznego odpowiednika.

Warto również nadmienić, że pomimo technologicznych procesów oczyszczania, syntetyczna astaksantyna może zawierać pozostałości po przeprowadzonej syntezie w postaci szkodliwych związków chemicznych.

W skład naszego produktu wchodzi jedynie naturalna astaksantyna Nat-Axtin™ pochodząca z alg Haematococcus pluvialis, wolna od tego typu zanieczyszczeń i odznaczająca się najwyższą aktywnością biologiczną.

1) Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2 (47), 17 – 28

10 Przedmioty

Specyficzne kody